Το γκολ του Μπαπέ είναι έγκυρο. Ο κανονισμός είναι «άκυρος»!

1.1.1.1.1.1.1.1.1.1.1.1.1.1.1.1.1.1.1.1.1.mbape 1

Πολλή φασαρία για το αν έπρεπε τελικά να μετρήσει ή όχι το νικητήριο γκολ του Μπαπέ στον τελικό του Nations League, Γαλλία – Ισπανία 2-1.

Ένα γκολ στο 81′ το οποίο αμφισβητείται έντονα, έκρινε τον τελικό του Nations League. H Γαλλία επικράτησε με ανατροπή (2-1) της Ισπανίας, αλλά το νικητήριο γκολ του Μπαπέ, προκάλεσε διαμαρτυρίες.

Ο εκτεθειμένος και σε θέση οφσάιντ, σκόρερ γίνεται αποδέκτης της μπάλας, η οποία ξεκινάει από τα πόδια του συμπαίκτη του Ερνάντες, αλλά στην πορεία, ο Γκαρσία προσπαθεί και παίζει τη μπάλα με πρόθεση, πριν αυτή καταλήξει τελικά στον Γάλλο.

Το γκολ μετά από έλεγχο στο VOR, μετράει κανονικά.

Τι αναφέρει ο κανονισμός:

«Ποδοσφαιριστής, σε θέση offside, που δέχεται τη μπάλα από έναν αντίπαλο ο οποίος παίζει εσκεμμένα την μπάλα συμπεριλαμβανομένου του παιξίματος της μπάλας με το χέρι με πρόθεση, δεν θεωρείται ότι έχει κερδίσει πλεονέκτημα, εκτός αν πρόκειται για εκ προθέσεως σώσιμο από οποιονδήποτε αντίπαλο».

Με βάσει τον κανονισμό λοιπόν, ο παίκτης της Ισπανίας παίζει τη μπάλα με ΠΡΟΘΕΣΗ. Σε αυτή την περίπτωση offside δεν υπάρχει. Πότε θέλει παράβαση ο νομοθέτης; Οταν πρόκειται για εκ πρόθεσης ΣΩΣΙΜΟ!

Προφανώς και ο αμυνόμενος προσπαθεί να σώσει την ομάδα του από προφανή ευκαιρία για γκολ αφού ο Μπαπέ βγάινει τετ-α-τετ, αλλά τι θεωρεί ο κανονισμός εκ πρόθεσης σώσιμο;

«Ένα «σώσιμο» είναι όταν ένας ποδοσφαιριστής σταματά, ή προσπαθεί να σταματήσει, τη μπάλα η οποία κατευθύνεται μέσα ή πολύ κοντά στο τέρμα της ομάδας του».

Ο νομοθέτης λοιπόν, βάζει στη συνάρτηση και δίνει μεγάλη σημασία στην απόσταση. «Οταν η μπάλα κατευθύνεται μέσα στο τέρμα ή πολύ κοντά».

Στη προκειμένη φάση το ένα από τα δύο παραπάνω κριτήρια που θέλει ο κανονισμός για να θεωρήθει η κινηση ενός αμυνόμενου deliberate save (σκόπιμο σώσιμο), δεν πληρείται. Οπότε by the book, το γκολ του Μπαπέ είναι κανονικό και σωστά μέτρησε.

Αυτό που πρέπει να αλλάξει μετά τη συγκεκριμένη φάση είναι ο κανονισμός!

Ο νομοθέτης ουσιαστικά τιμωρεί τον ποδοσφαιριστή που προσπαθεί να αποσωβήσει μια δύσκολη κατάσταση για την ομάδα του (εκ πρόθεσης παίξιμο) και όχι τον ποδοσφαιριστή που αποκτά πλεονέκτημα, όντας σε θέση offside!

facebook follow

Πρωτοσέλιδα

ANALYSIS

ΣΤΑ... 11 ΒΗΜΑΤΑ

© 2023 Piazzasports.gr. All Rights Reserved.

Created by ONEHOST