1.1.tzanopoulos

Ο πρώην της ΕΠΟ, Μιχάλης Τζανόπουλος, έστειλε προ ημερών επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της FIFA, Ινφαντίνο και την Γ.Γ. Σαμούρα, με κοινοποίηση και σε UEFA.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΕΠΣ Δυτικής Αττικής, ο Κουτσοκούμνης δεν έκανε τίποτα από όσα έπρεπε να γίνουν στο ελληνικό ποδόσσφαιρο, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση είναι αυτή που ελέγχει την ΕΠΟ, στοχοποιώντας τον πρώην Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Κοντονή. Ακόμη περιγράφει τις σχέσεις του κάθε μέλους της ΠΔΕ / ΕΠΟ, τους παράνομους διορισμούς στην ΚΕΔ Τριτσώνη, Κουκουλάκη και τις υψηλές αμοιβές των στελεχών της ΚΕΔ αλλά και για την ΠΔΕ / ΕΠΟ, καταγγέλλοντας ότι κοστίζουν ετησίως 1,5 εκατ. ευρώ τους οποίους πληρώνει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Το piazzasports την μετέφρασε στα Ελληνικά και σας την παρουσιάζει:

"Προς:
FIFA:
κ. Gianni Ιnfantino Πρόεδρος
κ. Fatma Samoura Γενικός Γραμματέας
CC: UEFA
κ. Aleksander Ceferin, Πρόεδρος
κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης Γενικός Γραμματέας

Αγαπητοί Κύριοι και Κυρίες,
Ως τελευταίος Πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.) θα ήθελα να σας ενημερώσω και να αναφέρω τις παραπλανητικές, απαράδεκτες και κατά παράβαση των καταστατικών σας πρακτικές που έχουν καθιερωθεί στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ("Ε.Π.Ο.") από τότε που ο κ. Κουτσοκούμνης ορίσθηκε καθοδηγητής της Επιτροπής Ομαλοποίησης διορισμένος από την UEFA και την FIFA. Η εντολή του κ. Κουτσοκούμνη ήταν να διασφαλίσει ότι δεν θα επιτρεπόταν καμία πολιτική και κυβερνητική παρέμβαση στη διοίκηση της Ε.Π.Ο., το οποίο θα έπρεπε να διαχειρίζεται τις υποθέσεις του ανεξάρτητα και χωρίς επιρροή από τρίτους. Αντίθετα, όπως αναλύουμε εν συντομία παρακάτω, ο κ. Κουτσοκούμνης και οι διορισμένοι, μετά από τη σύσταση της Επιτροπής Ομαλοποίησης, έχουν μετατρέψει την Ε.Π.Ο. σε κυβερνητικό σώμα, καταργώντας την ανεξαρτησία της. Επιπλέον, ο κ. Κουτσοκούμνης υιοθέτησε θολές πρακτικές οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν εμπίπτουν στο καθήκον και στην εξουσία που του χορηγήθηκε σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της FIFA.

Ι. Ιστορικό
Στις 14 Οκτωβρίου 2016, το Συμβούλιο της FIFA, κατά τη συνεδρίασή του, όρισε Επιτροπή Ομαλοποίησης για την Ε.Π.Ο., του οποίου τα καθήκοντα, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 2 του καταστατικού της FIFA, ήταν:

η εκτέλεση των ημερήσιων υποθέσεων της Ε.Π.Ο., Να αναθεωρήσει τους σχετικούς κανονισμούς, προκειμένου να τις ευθυγραμμίσει με τα πρότυπα της FIFA, Να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις αθλητικές αρχές σχετικά με την τροποποίηση των Εθνικών Νόμων σε στενή συνεργασία με τη FIFA και την UEFA και να διοργανώσει τις εκλογές νέου Δ.Σ. ΕΠΟ το αργότερο έως 31 Μαΐου 2017.

Όπως είναι αδιαμφισβήτητα γνωστό, η σύνθεση της Επιτροπής Ομαλοποίησης αποφασίστηκε αποκλειστικά από τον κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη.

ΙΙ. Η Διοικούσα Επιτροπή Ε.Π.Ο.
Ο κ. Κουτσοκούμνης αποφάσισε να ορίσει στην Επιτροπή Ομαλοποίησης τους ακόλουθους εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης με ουδεμία πρώην συμμετοχή στο Ελληνικό ποδόσφαιρο:

α. κ. Ιωάννης Δρόσος, Καθηγητής της Νομικής Σχολής, μέλος του γραφείου του Πρωθυπουργού,

β. Ο κ. Απόστολος Γέροντας, Καθηγητής της Νομικής Σχολής, μέλος του Κυβερνώντος Κόμματος ΣΥΡΙΖΑ και

γ. κ. Νικόλαος Μπάρτζης, δικηγόρος διορισμένος από τον πρώην Υπουργό Αθλητισμού κ. Κόντονη.
Επιπλέον, ο κ. Κουτσοκουμνης ανακοίνωσε τη συμμετοχή του κ. Ιάκωβου Φιλιππούση στην προαναφερόμενη Επιτροπή ως "Ειδικός Σύμβουλος Επικοινωνίας και Διοίκησης". Πριν από το διορισμό του, ο κ. Φιλίππουσης είχε υπηρετήσει μαζί με τον κ. Κοντονή – πρώην Υπουργός Αθλητισμού – ως σύμβουλος και παραμένει ακόμα ένας από τους πλησιέστερους συναδέλφους του. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Ε.Π.Ο. ο κ. Φιλιππούσης αναμετάδιδε στην Επιτροπή Ομαλοποίησης όλες τις επιθυμίες και τις παρεμβάσεις του κ. Κοντονή. Σημειώνεται ότι τα καθημερινά καθήκοντα του κ. Φιλίππουση όπως ορίζονται και παρακολουθούνται από τον κ. Κουτσοκούμνη είναι ελάχιστα εξ’ αποστάσεως σε σχέση με το ρόλο του σύμφωνα με τον διορισμό του από την FlFA ("ως Παρατηρητής").

Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι η Επιτροπή Ομαλοποίησης που διορίστηκε από τον κ. Κουτσοκούμνη είναι ουσιαστικά μια κυβερνητική Επιτροπή που συνδέεται άμεσα και σχετίζεται με την Ελληνική Κυβέρνηση, ενεργώντας χωρίς να λάβει υπόψη την γνώμη των Ενώσεων των Μελών της Ε.Π.Ο. και του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου ή ακόμη και χωρίς να ενημερώσει θεσμικά όργανα της Ε.Π.Ο.. Επομένως, μια τέτοια Επιτροπή δεν έχει καμία σχέση με το Ελληνικό Ποδόσφαιρο, είτε Επαγγελματικά είτε Ερασιτεχνικά.

Μια τέτοια εξέλιξη που αποδίδεται αποκλειστικά στη FIFA, δεν είναι τυχαίο γεγονός. Αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε από τον κ. Κουτσοκούμνη σε άμεση συνεργασία με τον πρώην Υπουργό Αθλητισμού.

Θα πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι ο διορισμός του κ. Κουτσοκούμνη ήταν αποτέλεσμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων στο αυτοδιοίκητο της Ε.Π.Ο. (όπως για παράδειγμα ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος) που οδήγησε στην αναστολή της Ε.Π.Ο. από τον FIFA τον Απρίλιο του 2016. Η Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA ανέστειλε την ένταξη της Ε.Π.Ο. ως μέλος και όρισε μια προθεσμία στην Ελληνική Κυβέρνηση για την ανατροπή τέτοιων αποφάσεων, προκειμένου η Ε.Π.Ο. να μπορέσει ξανά να διαχειριστεί τις δικές της υποθέσεις ανεξάρτητα.

Ο κ. Κουτσοκούμνης είχε την προσωπική του ατζέντα καθ' όλη αυτή την περίοδο και σε συνεργασία με τον πρώην Υπουργό Αθλητισμού, κ. Κοντονή ταπείνωσε την Ε.Π.Ο. Παρά την ρητή εντολή της FIFA, όπως ορίζεται στην επιστολή που εστάλη στην Ε.Π.Ο., με την οποία η αναστολή επεκτάθηκε ο κ. Κουτσοκούμνης αποδέχτηκε τις συστάσεις του κ. Κοντονή και την επιθυμία να έχει σχέση με τους ορισμούς των διαιτητών στο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Κουτσοκούμνης είχε πολλές συναντήσεις απευθείας με τον κ. Κοντονή και τον κ. Φιλιππούση χωρίς την παρουσία αξιωματούχων της Ε.Π.Ο. ή της UEFA.

Ακόμη και όταν η Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. αποφάσισε σύμφωνα με το καταστατικό της να αντικαταστήσει τα μέλη των πειθαρχικών επιτροπών όπως ζητήθηκε από ένα από τα μέλη μας, ο κ. Κουτσοκούμνης έπεισε παραπλανητικά την FIFA και τον Γενικό Γραμματέα της να αποστείλουν επιστολή προκειμένου να σταματήσουν την διαδικασία με στόχο να διατηρήσουν την προτίμηση του πρώην Υπουργού Αθλητισμού στην σύνθεση της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Είναι προφανές ότι ο κ. Κουτσοκούμνης παραβίασε άμεσα όλες τις οδηγίες και την καθοδήγηση του από την FlFA διευκολύνοντας τις επιθυμίες του κ. Κοντονή και της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με το Ελληνικό Ποδόσφαιρο, αντί να προστατεύει το αυτοδιοίκητο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου στις υποθέσεις του.

III. Η Λειτουργία της Επιτροπής Ομαλοποίησης
Μετά το διορισμό της Επιτροπής Ομαλοποίησης, τα ακόλουθα έχουν συμβεί στην Ε.Π.Ο.:

α. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Δρόσος αρνήθηκε να υπογράψει οποιοδήποτε έγγραφο και ανέθεσε όλες τις αρμοδιότητές του στα άλλα δύο μέλη της Επιτροπής Ομαλοποίησης κ. Δέδες και κ. Μπάρτζης. Το πέμπτο μέλος της Επιτροπής Ομαλοποίησης, κ. Γερόντας είχε ήδη παραιτηθεί από τον Δεκέμβριο του 2016 και δεν συμμετείχε σε καμία συνάντηση, χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση για την παραίτησή του και την αντικατάστασή του.

β. Ο κ. Κουτσοκούμνης και η Επιτροπή Ομαλοποίησης απέλυσαν χωρίς λόγο ή άλλη ακριβές αιτία δύο ανώτερους υπαλλήλους της Ε.Π.Ο.: τον κ. Παυσανία Παπανικολάου μέλος και Γενικός Γραμματέας της Ε.Π.Ο. και τον κ. Χρήστο Υφαντή, Διευθυντής Αθλητικού Διαγωνισμού και Διευθυντής Εθνικής Ομάδας, οι οποίοι εργάζονται 20 διαδοχικά χρόνια από την Ε.Π.Ο.. Οι δύο απολύσεις φάνηκε να είναι η επιθυμία του πρώην Υπουργού Αθλητισμού κ. Κοντονή. Ο κ. Κουτσοκούμνης, ο οποίος προσπάθησε να αμφισβητήσει τις καταγγελίες των Ενώσεων μας υποστηρίζοντας δημοσίως ότι τέτοιες απολύσεις απαιτούνταν και πραγματοποιήθηκαν κατ’ εντολής της FIFA. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή Ομαλοποίησης προσέλαβε επτά νέους υπαλλήλους χωρίς καμία απόφαση ή έγκριση από τα αρμόδια όργανα της Ε.Π.Ο. και χωρίς να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την αμοιβή και τις συμβάσεις τους.

γ. Ο κ. Φιλιππούσης, πρώην επικεφαλής του Υπουργείου Αθλητισμού, θεωρείται ως «Παρατηρητής» σύμφωνα με την επιστολή της FIFA, αλλά παρά τον τίτλο και τις εξουσίες που του απονέμει ο κ. Κουτσοκούμνης, είναι αποκλειστικά του "Ειδικού Συμβούλου Επικοινωνίας και Διοίκησης". Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Φιλιππούσης πληρώνεται υψηλόμισθα από την Ε.Π.Ο. Ο κ. Φιλίππουσης εξακολουθεί να συνδέεται με τον πρώην Υπουργό Αθλητισμού κ. Κοντονή, ο οποίος είναι σήμερα Υπουργός Δικαιοσύνης.

δ. Παρά τη δημόσια δέσμευση του κ. Κουτσοκούμνη ότι όλα τα έξοδα που προκύπτουν για την αποζημίωση των μελών της Επιτροπής Ομαλοποίησης θα καλυφτούν από την FlFA, πληρώνονται εν τέλη αποκλειστικά από τους πόρους της Ε.Π.Ο.. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αμοιβές τους αποτελούν υψηλά μισθώματα και σε πλήρη αντίθεση με τους φτωχούς οικονομικούς πόρους της Ε.Π.Ο. και το μέσο όρο των μισθών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το συνολικό κόστος των αμοιβών που καταβάλλονται στην Επιτροπή Ομαλοποίησης, στους υπαλλήλους που νεοπροσληφθήσαν από αυτούς και στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας υπερβαίνει τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

ε. Διαιτησία
Ένα ιδιαίτερο κομμάτι του κ. Κουτσοκούμνη με ενεργό ρόλο στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο είναι η συμμετοχή του στην διαιτησία της Ε.Π.Ο.. Ο κ. Κουτσοκούμνης χρησιμοποιώντας το όνομα και την εξουσιοδότηση του από την FIFA διόρισε στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας δύο νέα μέλη, τον κ. Τριτσώνη και τον κ. Κουκουλάκη, οι οποίοι δεν διαθέτουν σχετική εμπειρία. Τα δύο αυτά μέλη υπέγραψαν συμβόλαιο για τριετή θητεία που υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ομαλοποίησης και παραβιάζει τον σχετικό Κανονισμό Διαιτησίας ο οποίος προβλέπει μέγιστη διάρκεια δύο ετών για αυτούς. Ο διορισμός του κ. Κουκουλάκη παραβιάζει επίσης τον Κανονισμό Διαιτησίας δεδομένου ότι ήταν ενεργός διαιτητής κατά τη στιγμή του διορισμού του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Ομαλοποίησης ανακοίνωσε δημοσίως ότι όλα τα θέματα σχετικά με την Διαιτησία θα διαχειρίζεται και θα ελέγχεται αποκλειστικά από τον κ. Κουτσοκουμνή με εξουσιοδότηση και εντολή της FIFA.

Ο κ. Κουτσοκούμνης σε συνεργασία με την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, κατάργησε θεμελιώδη άρθρα του Κανονισμού Διαιτησίας που ήταν πλήρως εναρμονισμένα με τον σχετικό Kανονισμό της FIFA και την Σύμβαση Διαιτησίας της UEFA. Ο κ. Κουτσοκούμνης ισχυρίστηκε την εντολή της FIFA και υλοποίησε τόσο μεγάλες και μη εγκεκριμένες τροποποιήσεις. Προσπάθησε επίσης να αλλάξει εντελώς τον Πίνακα διαιτητών Εθνικών Κατηγοριών. Όταν συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν δυνατή αυτή η αλλαγή, αύξησε τον αριθμό των διαιτητών ανά Κατηγορία ώστε να τροποποιήσει τους Πίνακες Διαιτητών, προωθώντας τους διαιτητές της δεύτερης Εθνικής Kατηγορίας (Football League) στην Aνώτερη Eθνική Κατηγορία (Super League) και από την τρίτη Κατηγορία (Γ΄ Εθνική) στην δεύτερη (Football League). Αυτές οι πρακτικές επιδείνωσαν κατά πολύ το επίπεδο της διαιτησίας σε όλες τις Εθνικές Κατηγορίες των διαιτητών.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Κουτσοκούμνης παραγκώνισε πολλούς διαιτητές δίνοντας εντολή στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας να μην τους ορίζει σε αγώνες. Οι διεθνείς διαιτητές δεν ορίζονταν για μήνες κατόπιν οδηγίας του κ. Κουστοκούμνη προς τους κκ. Τριτσώνη και Κουκουλάκη. Ο κ. Κουτσοκούμνης προσπάθησε να τροποποιήσει τον Διεθνή πίνακα διαιτητών της FlFA που εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. με σκοπό την προώθηση ή την τοποθέτηση συγκεκριμένων διαιτητών σύμφωνα με την προσωπική του προτίμηση.

Επιπλέον, η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών συλλόγων Π.Α.Ε. διαμαρτύρονταν σχεδόν καθημερινά για την κακή διαιτησία υπέρ συγκεκριμένων συλλόγων, η οποία πολλές φορές οδηγούσε σε αλλοίωση των αποτελεσμάτων.

IV. Καταστατικό - Κανονισμοί - Εθνικό Δίκαιο
Η Επιτροπή Ομαλοποίησης δεν ολοκλήρωσε, σύμφωνα πάντα με την απόφαση της FIFA, την διαδικασία τροποποίησης του Ελληνικού Καταστατικού και των Κανονισμών. Δεν έχει αποσταλεί ούτε ένα σχέδιο για τυχόν τροποποίηση του Καταστατικού/Κανονισμού στα μέλη της Ε.Π.Ο., δηλαδή στις Ενώσεις μας. Επιπλέον, δεν έχουν οργανώσει ούτε μια Γενική Συνέλευση που θα πρέπει να εγκρίνει ή να απορρίψει κάθε προτεινόμενο Καταστατικό ή Κανονισμό. Σε περίπτωση που ο κ. Κουτσοκούμνης ή/και η Επιτροπή Ομαλοποίησης θεωρούν ότι το Καταστατικό και οι Κανονισμοί δεν απαιτούν καμία τροποποίηση, θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί με δημόσια ανακοίνωση τους, τόσο στην FIFA όσο και στην UEFA.

Ο κ. Κουτσουκούμνης και η Επιτροπή Ομαλοποίησης δεν κατέβαλαν ούτε καν προσπάθεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την τροποποίηση του Εθνικού Νόμου που παραβιάζει το αυτοδιοίκητο της Ε.ΠΟ.. Παρακολουθούν μόνο παθητικά τον υπουργό Αθλητισμού να ανακοινώνει ένα νέο νομοσχέδιο Αθλητικού Νόμου σχετικά με τη διοίκηση του ποδοσφαίρου.

V. Αίτημα
Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, είναι αναμφισβήτητο ότι το μέλλον και η τύχη του Ελληνικού Ποδοσφαίρου είναι σκοτεινό χωρίς να έχει οποιαδήποτε προοπτική να ξαναγεννηθεί. Ως εκ τούτου, η σημερινή κατάσταση δεν πρέπει να συνεχιστεί πέραν της 31ης Μαΐου 2017, την οποία όρισε το Συμβούλιο της FIFA ως προθεσμία για τη διοργάνωση των εκλογών, έτσι ώστε η Ε.Π.Ο. να αποκαταστήσει ένα δημοκρατικό εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο. Οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων που είναι μέλη της Ε.Π.Ο. έχουν τεθεί στην άκρη και κανείς δεν τους λαμβάνει υπόψη ή να επικοινωνεί ξανά μαζί τους. Δυστυχώς, ο κ. Κουτσοκούμνης και η Επιτροπή Ομαλοποίησης ενεργούν σαν να μην θέλουν να διεξαχθούν εκλογές στην Ε.Π.Ο., με σκοπό να συνεχίσουν να διατηρήσουν την εξουσία και την υψηλή αμοιβή τους για να ικανοποιήσουν την Ελληνική Κυβέρνηση. Η εικόνα της Ε.Π.Ο. θα αποκατασταθεί μόνο με τις ενέργειές σας και με την οργάνωση των εκλογών σύμφωνα με το Καταστατικό μας. Η παρέμβασή σας θεωρείται απολύτως απαραίτητη για να διαφυλαχθεί το αυτοδιοίκητο της Ε.Π.Ο. από την Κρατική παρέμβαση, τη πλήρη διαφάνεια και ένα δημοκρατικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου υπό σωστή και νόμιμα εκλεγμένη Διοίκηση.

Είχα την τιμή να σας παρουσιάσω εν συντομία μερικές από τις πτυχές των δραστηριοτήτων του κ. Κουτσοκούμνη και των Επιτροπών Ομαλοποίησης, τις οποίες ο ίδιος ο κ. Κουτσοκούμνης αφού ισχυρίστηκε ότι είχε εξουσιοδότηση από την FIFA να αναπτύξει τόσο το Ελληνικό ποδόσφαιρο όσο και την Ε.Π.Ο. ως εκ τούτο εμείς εκφράζουμε μεγαλύτερο συναίσθημα για την Ε.Π.Ο. και το μέλλον στο Ελληνικό Ποδοσφαιρικό αν η κατάσταση παραμείνει όπως περιγράφηκε παραπάνω.

Παραμένοντας στην διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινήσεις.

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ε.Π.Ο.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΑΝΟΠΟΥΛΟΣ »


Αποτελέσματα αγώνων


powered by Agones.gr - Stoixima

Follow us on Facebook

Facebook Red Logo psd64227

Πρωτοσέλιδα

Banner

001 1

Επισκέπτες από 12/01/2017


Τελευταία Νέα