1.2017 05 14 1358

Πολλοί μιλάνε πολύ και τίποτα ουσιαστικά δεν λένε. Τσάμπα είναι, ειδικά όταν αναφέρονται στην εκπαίδευση. Εκπαίδευση – από τα λίγα τμήματα της ΕΠΟ που δουλεύουν - άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με την εξέλιξη, όσο και με την αγωνιστική δραστηριότητα του διαιτητή, προσφέροντας το σύνολο των γνώσεων που θα τον βοηθήσουν ν’ αντιμετωπίσει καταστάσεις στον αγωνιστικό χώρο με τον καινούργιο, εξελιγμένο κάθε φορά τρόπο όπως αυτός καθορίζεται από τα αρμόδια κέντρα ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Διαφορετικά δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει ειδικά από το 2016 και μετά αφού το ΔΠΣ ενέταξε, δίνοντας ειδικό βάρος, σε δύο φραστικές έννοιες, γνωστές μεν, επισημοποιημένες πλέον δε, «Πνεύμα του Κανονισμού», «ικανότητα του διαιτητή».

Σύμφωνα με το «πνεύμα του Κανονισμού» και την «ικανότητα του διαιτητή», αναφέρει ο Κανόνας 5, πρέπει να διευθύνεται το παιχνίδι. Άρα και η εκπαίδευση έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να καταφέρει να περάσει στους διαιτητές τη νέα φιλοσοφία η οποία έχει να κάνει με το τι θέλει το ποδόσφαιρο όπως αυτό εκφράζεται γραπτώς.

Το «πνεύμα» και όχι το «γράμμα». Δεν έχει σημασία το τι δεν ξέρει ο διαιτητής, αλλά πως θα το μάθει και «τι» θα μάθει. Αν ρωτήσεις έναν διαιτητή ποιος είναι ο τίτλος του Κανόνα 9, δεν θα σου πει γιατί δεν ξέρει, δεν θυμάται, αν όμως τον ρωτήσεις πότε η μπάλα είναι εκτός παιχνιδιού θα σου πει γιατί το ξέρει.

Πρέπει επίσης ο σημερινός διαιτητής να μάθει για το «παθητικό επικίνδυνο παιχνίδι» το όποιο δεν το γνωρίζει, αλλά κι αν το ξέρει δεν το εφαρμόζει.

Από το 2009 όπου ο Βασάρας ανέλαβε την εκπαίδευση, έφερε την επανάσταση κάνοντας όλους τους διαιτητές να μάθουν κανονισμούς εφαρμόζοντας τις εξετάσεις και το διάβασμα μέσα από ένα σύστημα που υποστηρίχθηκε με αντικειμενικότητα. Έβαλε όλο τον διαιτητικό κόσμο να διαβάσει να μάθει, διότι μέχρι τότε λίγοι ήξεραν κανονισμό, μετρημένοι στα δάκτυλα. Τους έμαθε ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ, όχι εμπειρικά, ούτε το τι έλεγε ο κάθε δήθεν γνώστης, αλλά με το βιβλίο του Κανονισμού. By the book.

Σήμερα, οχτώ χρόνια μετά, ακολουθώντας από «μέσα» αφού ο ίδιος είναι κομμάτι του αναπόσπαστο τις εξελίξεις του παγκόσμιου και ειδικά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μαθαίνει παράλληλα τρόπο σκέψης, κι αυτό θα γίνει όχι με «μασημένη» τροφή ή με το σύστημα του «παπαγαλίζειν» (1000, 800, 600 «γνωστές» πλέον ερωτήσεις, τις οποίες ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΕΣ διάβαζαν), αλλά με το σύστημα του «σκέπτεσθαι». Κάτι ανάλογο πράττει και με τα βίντεο clips που στέλνει κάθε μήνα στις ενώσεις. Βάζοντας όλους τους διαιτητές να σκέπτονται, να συζητάνε και να αποφασίζουν, αναλύοντας την κάθε φάση, με ΜΟΝΑΔΙΚΟ γνώμονα και βάση την ενιαία εφαρμογή.

Οι καινοτομίες στην εκπαίδευση δεν πρέπει να είναι φορμαλιστικές, ούτε να έχουν τη νοοτροπία του κομφορμισμού, ακόμα κι όταν προσφέρουν το νέο πρέπει να το κάνουν μ’ έναν τρόπο που να μη "σκουριάζουν" την εκπαίδευση, κουράζοντας τον εξεταζόμενο. Ο διαιτητής θέλει και πρέπει να ξυπνήσει, θέλει κάτι καινούργιο, θέλει να παλέψει διότι διαισθάνεται μια απελευθέρωση σε σχέση με τον προηγούμενο καιρό. Θέλει τη δικιά του προσωπικότητα, τη δική του διαιτητική προσωπικότητα, διότι σήμερα είναι απρόσωπος, διότι μέχρι σήμερα μίλαγαν άλλοι γι αυτόν και μάλιστα όχι διαιτητές.

Μίλαγαν παράγοντες, δημοσιογράφοι και άλλοι. Γι αυτό λοιπόν πολλοί που μιλούν πολύ, χωρίς ουσία και προτάσεις, στοχεύουν στον μηδενισμό αυτής της προσπάθειας, κάθε νέου εκπαιδευτικού συστήματος, θέλουν να σβήσουν την φλόγα της μάθησης. Ζητάνε και επιδιώκουν τη ρουτινοποιήση της διαιτητικής εκπαίδευσης πατώντας στον ωχαδερφισμό αρκετών, στην τεμπελιά, στο έτοιμο και απαίδευτο, που «βολεύει» τον κάθε εξεταζόμενο αλλά δεν είναι ο στόχος.

Μελέτη του βιβλίου. Όχι στις ερωτήσεις. Όλοι θα γράψουν και θα πετύχουν. Μπορούν και θέλουν. Θέλουν και μπορούν. Όλοι τους. Εδώ καταφέρνουν και γλυτώνουν από τους παράγοντες και ορισμένους δημοσιογράφους, που τους εκμεταλλεύονται, στο βιβλίο θα κωλώσουν.

Το ζήτημα είναι όχι πόσοι και ποιοι θα «κοπούν», αλλά να κοπεί ο… βήχας ορισμένων γνωστών και παντελώς άσχετων που το «παίζουν» πολύξεροι.

Οσοι δεν "θέλουν" να δουν το τι γίνεται στην Ελλάδα, ας ρίξουν μια ματιά στη γειτονική Ρουμανία. Τις διακρίσεις που έχει φέρει για τη Ρουμάνικη Διαιτησία. 

Ο Χάτεγκαν έπαιξε ημιτελικό Γιουρόπα Λιγκ και πάει φουλ για Μουντιάλ. 


Αποτελέσματα αγώνων


powered by Agones.gr - Stoixima

Follow us on Facebook

Facebook Red Logo psd64227

Πρωτοσέλιδα

Banner

001 1

Επισκέπτες από 12/01/2017


Τελευταία Νέα